Informatie

Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage
Er bestaan veel onduidelijkheden over het wel en niet masseren gedurende de zwangerschap. Met de juiste kennis kan massage een weldaad zijn voor de aanstaande moeder een verlichting en ontspanning bieden tijdens haar zwangerschap. Maak kennis met deze bijzondere manier van masseren.

Tijdens de zwangerschap is het goed en fijn om wat extra aandacht aan je lichaam te geven. Een zwangerschap is namelijk heel mooi en bijzonder maar ook zwaar. Een massage kan lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap verlichten maar ook geestelijke en emotionele spanningen die je als aanstaande moeder mogelijk ervaart verminderen. Bovendien helpt het je om heerlijk te ontspannen.

Tijdens de massage worden de spieren soepeler, afvalstoffen worden afgevoerd, de ademhaling wordt dieper en het hoofd komt even helemaal tot rust. Het lichaam kan zich herstellen. Door de ontspanning die voortkomt uit de massage kan de zwangerschap bewuster en intenser ervaren worden. Ook jouw baby geniet van de massage en de ontspanning van zijn moeder. Moeders voelen hun kind vaak reageren tijdens de massage. Tijdens de massage worden speciale technieken en houdingen gebruikt aangepast op de zwangere vrouw. Er worden minder stresshormonen aangemaakt. De zwangerschap is een periode waarin er veel van je lichaam geëist wordt. De meest voorkomende klachten zijn:
  • vermoeidheid;
  • (lage) rugpijn;
  • pijnlijke benen en voeten;
  • slecht slapen;
  • krampen;
  • vocht vasthouden.

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap overuren. Dus ook zonder specifieke klachten is het geen overbodige luxe het overbelaste lichaam met een ontspanningsmassage tot rust te laten komen. Zwangerschapsmassage is een uitstekende manier om pijnklachten te verzachten en je lichaam te laten ontspannen.

Postnatale massage

Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Je bent aan het "ontzwangeren". Tegelijk verandert er een hoop in je leven. Je hebt ineens de verantwoordelijkheid over je kind. Je krijgt een ander ritme, vaak met gebroken nachten. En ook moet je eventueel weer aan het werk. Het is belangrijk om in deze tijd extra goed voor jezelf te zorgen en met name ook wat tijd voor jezelf te claimen. Tijd waarin je alleen verantwoordelijk bent voor je eigen welbevinden. Een postnatale massage is een voortreffelijke manier om jezelf rust en ruimte te geven zodat je na die tijd weer met veel meer energie je leven weer in stapt.